fredag 31 maj 2013

Stickat landskap


Stickat landskap,  från Yttre Hebriderna, en detalj från bilden nedan.



söndag 26 maj 2013

Linne med skip




Första plagget med ett av de nya skipmönstren är klart.  Det skulle ha blivit en klänning, men det blev ett linne. Garnet är enkelt vävgarn i bomull/cottolin.
 Missade att mäta stickfastheten ordentligt på provlappen. Den här typen av mönster får alla helt olika proportioner trots att maskinen är inställd på samma maskstorlek. Just det här sicksackmönstret kräver väldigt  många varv.  Men jag är nöjd ändå - kan nog få användning av linnet i sommar. Och till nästa gång vet jag kanske lite bättre.






Rapporten ser ut så här. De små strecken står för de överhoppade maskorna.

tisdag 21 maj 2013

Så här gör jag skip och tuckmönster


När jag skapar  tvåfärgade skip-och tuckmönster i DesignaKnit gör jag så här;

  • Öppnar en ny tom mönsterrapport i programmets avdelning"stitch designer". Rutnätet ska bestå av ett jämt antal rutor på höjden,  för övrigt spelar storleken ingen roll. Lättast är det att hantera ett ganska litet format  till att börja med, som  här 12x12. 


  • Fyller i varannan rad med en färg som avviker från bottenfärgen. Både tvåfärgstuck och skip bygger på att man stickar två varv med varje färg och det ser man lättast om man markerar så här från början.( Brukar spara en sådan här  randig rapport för att kunna plocka fram när jag vill skapa ett nytt mönster i samma storlek)




  •  Klickar i de rutor som ska ha en avvikande färg på varje rad. Det vill säga ; på de svarta raderna vita rutor och på de vita raderna svarta rutor. Om det ska bli tuck får det bara vara en avvikande ruta i rad, men om det ska bli  ett skipmönster kan det vara flera. I mitt ovanstående exempel har jag hållit mig till bara en ruta i rad, så det här mönstret kommer att funka för både skip och tuck.



  • Fyller i symbolen för överhoppade maskor i de "avvikande " rutorna på varje rad. Det är den här manövern som gör att stickmaskinen kommer att veta vilka nålar som ska hoppas över. Färgerna kommer den inte att känna av, så färgbytena får man hålla koll på själv.


  • Nu är det dags att fördubbla mönstret, för det ska ju stickas två varv i taget av varje färg. Detta görs enkelt genom att man väljer "variationer" och dubblerar mönstret på höjden. (funkar likadant på hålkortsmaskin, där det finns en utdragen pil som ger samma effekt).   


  • Under tiden jag skapar mönstret brukar jag då och då kolla hur det tar sig ut när det är flera rapporter stort (genom att ändra antalet "repeats")
  • Nu är mönstret färdigt för användning! Innan jag sparar ser jag till att "Method of knitting" är inställd på "Right side facing texture" så att sticksättet  blir det rätta.


Så här ser provlappen med mönstret ut. Baksidan är fin och fri från långa flotteringar.

 Jag tänker mig att man kan använda det här tillvägagångssättet även när man skapar mönster för hålkort eller om man har ett annat dataprogram. Papper med rutmönster funkar i brist på dator. Men sedan jag skaffade en elektronisk maskin med det här stickprogrammet till så kan jag skapa nya mönster på  några minuter.........

fredag 17 maj 2013

Skipmönster 2



Det är inte för inte jag kallar mig stickmaniker. En kavalkad av provlappar med nya skipmönster har rasslat fram ur stickmaskinen senaste veckan. Efter hand har jag insett ett och annat och är mer nöjd med de här mönstren än de i förra inlägget.  Än så länge bara provlappar dock.  Här och var syns små fel som ska korrigeras. Nu gäller det att försöka stoppa mönsterproduktionen och istället få till något bärbart av någon av varianterna..
Nedan några smakprov.








söndag 12 maj 2013

Provlappar med skipmönster 1








Nu testar jag skip-mönster och stickar provlappar (obs i skräpgarn)
Skip eller slip, som de ibland kallas liknar tekniken tuck (i handstickning brukar den kallas mosaikstickning).
Både  skip och tuck bygger på att man hoppar över maskor.  Största skillnaden är att i tuck lägger sig garnet över den ostickade nålen och i skip lägger den sig under. I tuck lägger sig garnet lösare och blir därför lite längre , vilket medför lösare stickresultat. Skipmetoden gör att den färdiga stickningen ett mer fast och inte så töjbar. Tuck tillåter inte fler än en överhoppad nål i taget ( i alla fall inte på min stickmaskin) medan man med skip kan hoppa över flera nålar i rad.

Men alltså- det är bara Skip (i två färger)  jag testar här. Har inte gjort det så mycket förut. Återigen kan jag tacka Alessandrina som fått mig på spåret. Men jag använder en annan typ av stickmaskin än hon och gör mina mönster på ett annat sätt i DesignaKnit. Metoden jag använder gör att det går snabbt. Snart ska jag försöka mig på att beskriva hur,  men i det här inlägget får ni nöja er med några diagram och testlappsresultat. De små tvärstrecken i diagrammen betyder  överhoppade maskor, som förstås ska hamna på baksidan.




                               Test 1;   Ovaler





Test 2;  Gles slinga. Här tycker jag att det blir lite relief-effekt. Men min man säger att han inte kan se  det,  så jag vet inte.





Test 3; Cirkel. Här har jag eftersträvat ännu mer relief, men kanske ser jag den bara själv?

torsdag 9 maj 2013

Blekblå



En tunn blekblå tröja med  mitt  experiment med hål som bårder på både fram- och bakstycket och på den halvånga ärmen. Jag har använt lingarn 16/2 , som nog inte var det klokaste valet eftersom hålmönstret kräver att man flyttar maskor flera positioner i sidled och då är lingarn i strävaste laget.  Några gånger gick garnet av,  men det gick att trolla bort ganska bra. Planerar att snart lägga ut ett diagram på hålmönstret om någon vill testa det.

Själva tröjan vill dottern på bilderna gärna låna  i sommar.






söndag 5 maj 2013

Lilla slingan



Åter en 90-talare som tittar fram ur gömmorna. Stickade den här till någon av barnen då.
 Men nu är det själva är ytmönstret som vill återuppväckas. Den lilla enkla osymmetriska  slingan  tror jag passar bra lite här och där idag också.

Hålkortet som jag använde till tröjan är på villovägar, men i DesignaK är det lätt att återskapa. Tycker det till och med den lite bättre i sin nya version. Bara att använda för den som vill.




 Idén till mönstret,   hämtades (vill jag minnas) ur boken "Tyger" av Uuve Snidare (nedan)
På bilden underst ett keramikfat fyndat på loppis förra helgen- tack vare det kom jag att längta efter att använda mönstret igen.





onsdag 1 maj 2013

Förr och nu


Har använt en av dotterns fotografier som hon tagit med ett pinhole objektiv på sin moderna kamera. Pinholeobjektivet  består bara av ett litet hål och har alltså ingen lins som hjälper till att fokusera bilden. Fungerar ungefär som när man tog bilder i fotografins barndom. Resultatet blir fotografier med gammeldags känsla, lite suddiga och prickiga, kanske inte så lämpliga att omsätta i stickat, men varför gå den enkla vägen när man kan krångla till det.
 Innan jag överförde fotot till DesignaKnit bearbetade jag den enligt den här metoden i Photoshop, för att få till gråskalan på liknande sätt som i den tidigare bilden jag stickade.

r
Tyckte att det passar den här bilden att bli fotograferad på dörren till det gamla dasset.